sfeertechniek

Didactische reeksen gemaakt door Frans Heirbaut

 

 

 

 

 

 

Bij de rotatie- of sfeertechniek is het fundamenteel dat de vormen die men maakt bollen of daarvan afgeleide vormen zijn.

 

De beeldhouwer maakt eerst de hoofdvorm en deelt deze dan in een klein aantal deelvormen. En zo gaat men steeds verder totdat elk volume zijn plaats heeft gekregen. Er worden geen lijnen, vlakken of profielen gekapt.

 

 

 

 

 

 

 

De vormen blijven verplaatsbaar en lopen zo soepel mogelijk in elkaar over.

De opbouw moet krachtig zijn, de suggestie van het uiteindelijke beeld wordt in een vroeg stadium bereikt.

 

 

 

 

 

Pas op het laatst worden details als oogleden, krollen, en dergelijke aangebracht. Het beeld wordt als het ware scherper.

 

 

 De onderliggende vorm moet er nog doorheen gevoeld kunnen worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door op deze sculpturale wijze te werken, heeft men reeds van in het begin een beeld , dat op ieder ogenblik gecontroleerd kan worden.

 

 

 

Het is dit vormconcept en de bijhorende uitvoeringspraktijk dat onderwezen worden in de opleiding beeldhouwen, steen - beeld.

 

 

 

Het systeem is steeds toepasbaar, ornamentiek is daar geen uitzondering op.

 

 

didactische reeks gemaakt door Frans Heirbaut

 

 

 

Het grote voordeel van de sfeertechniek is dat het vormconcept, de manier om naar de dingen te kijken, volledig te vertalen is naar de uitvoeringspraktijk, het boetseren of het beeldhouwen.

 

 

 

Bij het boetseren wordt de techniek van het kappen gewoon omgedraaid : er wordt eerst en kleinere grondvorm gemaakt die daarna zal uitgebouwd worden. We werken  dan door toevoeging van materiaal; steeds wordt er in sferen, volumes gedacht.

 

 

copyright : Jeroen Humbeeck